Това съобщи ген. Васил Василев, който е председател на комисията за ред и сигурност към БФС, цитиран от Plovdiv24.bg. Два от тях са с участието на Ботев - домакинство на Беласица и гостуване на Пирин, един е с участието на Локомотив Пловдив - домакинството на Вихрен.

По думите на ген. Василев разследването след това се предава на съответните органи над БФС, за да се установи дали има и някакво престъпление.

Необходими са законодателни промени във връзка с уговорените мачове и така нареченото черно тото. Около това се обединиха депутати от Комисията по образованието, науката и младежта, предаде "Фокус”. От ГЕРБ изразиха политическа воля за промени в Наказателния кодекс.

Сега в НК не съществуват такъв вид престъпления – уреждане на мачове и уговаряне на мачове. Не могат да се търсят компетентни органи, защото липсва престъпление, каза заместник-главният прокурор Бойко Найденов по време на изслушване пред депутатите за черното тото.

„Имаме доклад, който е задължителен, съобразен с рамките на УЕФА. Не може един съдия да си позволи да каже, че един мач е уговорен. Самото спортно техническо ниво във футбола е изключително ниско”, заяви председателят на съдийската комисия Костадин Костадинов.

Председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков обаче попита дали съдиите забелязват например такива случаи, за които пише във вестниците, като този, при който в последната минута един от футболистите вкарва със задна ножица и изравнява резултата, след което неговите съотборници, тръгнали едва ли не да го гонят да го бият. Той изрази надежда да не бъде вярна информацията, че за юношите се дават по 120 лв. на мач, за да не играят.

Лютви Местан от ДПС, който е член на комисията, заяви: „Ние притежаваме уникалната способност сами да се очерним пред света и после да се чудим защо има толкова негативно отношение към България", предаде КРОСС.

Пред комисията председателят на БФС Борислав Михайлов пък каза, че съюзът не е най-корупционната среда. Той увери представителите на комисията, че БФС работи по правилниците на УЕФА и ФИФА. Михайлов обясни, че в БФС има постоянна комисия, отговаряща за реда и сигурността, чиито председател е ген. Васил Василев. В последните 2 години е създадена нова комисия за противодействие на черното тото.
„Всички получени сигнали са били изпращани. Имаме поне 8 писма за съмнения за уговаряне на резултата. Те всички са извън България", каза Михайлов и допълни, че няма достатъчно доказателства за тези съмнения.

От миналата година досега са разбити над три организирани престъпни групи, които са се занимавали с „черно тото, събощи Сергей Кацаров от сектор киберпрестъпления в ГДБОП. Той уточни, че дадени лица с неясен капитал събират налози и изплащат печалби, без да имат разрешение от Комисията по хазарта.
„Анализът е на букмейкъри, но на този етап те не предоставят IP-адресите. Затова са необходими изменения в Закона за хазарта. За да може държавата да си събира данъците, тези сървъри трябва да са в България”, поясни Кацаров.