Това каза премиерът Пламен Орешарски на среща с Българския форум на бизнес лидерите в резиденция "Бояна", цитиран от БТА и "Фокус".

По думите му, важното е да бъдат направени необходимите стъпки, за да може в рамките на година - две да има кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите.

Премиерът каза още, че след 5 години на депресия има първите позитивни симптоми и очаквания следващата финансова година да бъде първата година на икономическо възстановяване, ако не бъдат направени някои грешки.

"Цифрите, които прогнозираме, са умерени, всичко това зависи от централната власт и от бизнеса", допълни Пламен Орешарски.

Според премиера, ключовата цел на правителството през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес.

"Друга инициатива е насърчаването на инвестиционната активност, имаме много ключови проекти, по които работим с инвеститори. Ще преформулираме изцяло дейността на Банката за развитие, за да можем да подкрепим развитието на малкия и стартиращ бизнес. Ще се развият гаранционни схеми", обясни Орешарски.

Той бе категоричен, че ще се работи и за рязко подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса. Ще се подобрят разплащанията в икономиката, гарантира премиерът.

Пламен Орешарски уточни, че се правят опити за подобряване на административната рамка, като се премахват административните утежнения като разрешителни режими или текстове в закони.

Премиерът посочи, че ще бъде запазен монетарният режим.

Тази система доказа, че може да е стабилна котва за макроикономическото равновесие в последните 15 години. Във финансовата система не се предвиждат някакви драматични изменения, каза премиерът.

Амбициозните планове на правителството включвали реформиране на няколко системи - образование, здравеопазване, както и въвеждането още през следващата година на елементи на електронното правителство. За пълно въвеждане на е-правителство трябват поне още няколко години, смята премиерът.