„За” проекта гласуваха 18 депутати, „против” – 165, четирима от Коалиция за България се въздържаха.  

Часове след гласуването вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че границата може да се затвори, но това ще противоречи на европейските директиви. По думите му, ако се наложи, може да се изградят огради в участъци, в които видеонаблюдението е най-малко ефективно, предвид релефа.

Въпросът не е в охрана на границата, с това се справяме, декларира той. Проблемът, според Йовчев, е с чужденците на наша територия.

"Имаме затруднения при намирането на места настаняване на бежанците, имаме проблеми с ресурс. Имаме проблем с капацитета – не можем да намерим толкова много обучени хора, които да ги интервюират, да работят сред тях...Има риск от възникване на хуманитарна криза, която да повлияе върху всички обществени процеси в България", сподели Йовчев пред депутатите от вътрешната комисия.

До края на годината броят на бежанците у нас може да надхвърли 11 000.

Сидеров: Филтрирани терористи

"Ако отхвърлите нашето решение, това ще покаже, че нямате пробългаска национална позиция. Хората не искат тази вълна, която погрешно се нарича бежанска. Това не са бежанци, а филтрирани терористи", заяви по време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Заради подобни квалификации на депутатката от партията Магдалена Ташева - "канибали", "изчадия", "сган", Българският хелзинкски комитет заведе от името на бежанци дело в Комисията за защита от дискриминация  

Разкрити са 4 лица, за които е установен риск от терористична дейност. Предстои тяхното експулсиране”, отговори задочно Цветлин Йовчев.

Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че всяка държава от ЕС винаги е била солидарна при подобни проблеми и изтъкна, че в Общността живеят над 1 млн. българи. 

Председателят на парламента Михаил Миков припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 г.

Много е лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите „Миграции”, които години получават заплати, да започнат да работят, защото не може децата да страдат", призова Миков.

Според него големият въпрос е има ли България капацитет да се справи с 6000 души или трябва да кажем, че нямаме капацитет.

Имаме 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца?", попита Миков.

В коментар пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев каза защо не подкрепят предложението на "Атака":

"Трябва да се разграничи контрола на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти по европейски и международни конвенции и
дори с елементарна човещина към хора, които са без дом и препитание
."