Американски конгресмен не изключва вариант България да бъде санкционирана заради ветото ни към Република Северна Македония за членство в ЕС. "Възможен е вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза". Тази позиция бе заявена от републиканския конгресмен Клаудия Тени пред редакцията на "Гласът на Америка" за РСМ.

Преди два месеца Клаудия Тени и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в Съединените щати Тихомир Стойчев писмо с призив да бъдат премахнати пречките пред европейското членство на западната ни съседка.

Според Тени българският дипломат не е отговорил на посланието, което тя тълкува като неуважение към Конгреса на САЩ.

Запитана дали трябва да се наложат санкции срещу България, Тени заявява следното: "Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи като вариант, но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и излъчват негативизъм спрямо заслуженото приемане на Северна Македония и Албания в ЕС", уточнява тя.

Конгресменът заявява още, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително македонското.

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО "Илинден", която се обявява за политически представител на македонското малцинство: "Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително".

От македонската редакция на "Гласът на Америка" са поискали официална позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се напомня, че изискванията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени.