Изявлението идва след като вчера в Залива бе разположен американски самолетоносач, предадоха АФП и БТА.

"Ирак може и има необходимата подготовка да се бори срещу тероризма и екстремизма. Всяко действие, което би усложнило положението в Ирак, не е в интерес на тази страна и на района", заяви Афкам.

Тя допълни, че вярва в способността на иракския народ и иракското правителство да дадат отпор на този заговор.

Иракските сили подготвят контраофанзива и укрепиха отбраната на Багдад след светкавичното нападение на джихадистите от радикалната групировка Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ), които превзеха втория по големина град в Ирак, Мосул, и неговата провинция Ниневия, в северната част на Ирак, град Тикрит и други райони на провинция Салах ад Дин, както и части от провинциите Диала (източната част на Ирак) и Киркук (северната част на Ирак).

Техеран изрази готовност да помогне на Багдад да даде отпор на сегашната джихадистка офанзива, но без да се намесва на територията на тази страна.

Иранските власти на няколко пъти опровергаха съобщения в медиите, че в Ирак има ирански части.

Вчера иранският президент Хасан Рохани не изключи и сътрудничество със САЩ срещу джихадистите.

При създалата се ситуация САЩ разположиха самолетоносача "Джордж Х. У. Буш" в Залива, "за да имат по-голяма гъвкавост, ако се наложи американската военна операция за защита на живота на американците, на гражданите или на нашите интереси в Ирак", посочи в комюнике Пентагонът.

Преди дни Съветът за сигурност на ООН осъди всички прояви на тероризъм, извършени в Ирак, където джихадисти продължават да напредват към Багдад.

След заседанието Съветът изрази единодушната си подкрепа за правителството и народа на Ирак в борбата им срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), които напредваха към столицата, след като превзеха обширни територии в северозападната част на страната.

САЩ обмислят въздушни удари в Ирак и Сирия