Във вторник в МС ще има среща на управляващите органи на програмите на ЕС, на НАП, фонд "Земеделие" и други и ще конкретизираме как вървят плащанията по европроектите за общините, каза премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.
“Аз съм на страната на кметовете. Ако има забавяне на изплащания от страна администрацията по контрактувани договори, ще настояваме да се изплатят. Целта ни е надпартийно да се дисциплинират и държавата и общините”, заяви  Борисов в Министерския съвет след среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините.
Ние сме по-спокойни за бюджета през 2010 година и имаме гаранции че ще получим това, което е записано в него, каза след срещата Дора Янкова, председател на УС на НСОРБ. Ще остане изискването за съфинансирането на европроектите от страна на общините, но за 2010 година те няма да участват в такова финансиране. Прието е било искането на общините трансферите, които получават за 3-то тримесечие да бъде 30 процента. Поискахме корекция на средствата за общинските пътища с допълнително 5 милиона лева, но всъщност получихме 7 милиона лева. Хубаво е че имаме работещ режим на диалог - проблемите се виждат и се търси тяхното решение, каза Янкова. Поставихме повече проблеми, но те ще бъдат решавани в следващи стъпки. В началото на 2010 година ще имаме съвместна работа с парламентарните комисии за нов закона за местните данъци, каза още Дора Янкова.
Председателят на Националното сдружение на общините не очаква допълнително повишение на местните данъци и такси. Таванът почти е стигнат, каза тя пред журналисти след среща в парламента с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с депутати.

Вижте видео от изявлението на Д. Янкова