Лидерът на Атака Волен Сидеров изригна срещу Ангел Джамбазки, който застана зад Валери Симеонов.

Волен Сидеров изригна към Ангел Джамбазки заради неговото възмущение от поведението на руския патриарх и защитата, която дръпна пред БНР за Валери Симеонов срещу поисканата от Сидеров оставка.

Джамбазки заяви, че патриархът тропал по масата, все едно се намира в кварталното кафене, поради което нямало никакво основание да се иска оставката на вицепремиера Симеонов. Още в петък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че няма нужда от оставката на Симеонов. Сидеров обаче пусна в социалната мрежа позицията на партията си и нападна Ангел Джамбазки.

"По повод изявлението на Ангел Джамбазки пред БНР, свързано с руския патриарх Кирил, партия АТАКА има следната позиция:

Евродепутатът Ангел Джамбазки, избран с гласовете на Бареков и България без цензура, и който подкрепи Истанбулската конвенция с гласуването си "въздържал се" в ЕП, се опитва да бъде коментатор-всичколог. Съветът на ПП Атака е да помисли известно време на кого служи и за какво. Държи ли го някой с нещо? Изпълнява ли нечия поръчка? На тези въпроси е длъжен да отговори пред избирателите на Обединените патриоти", атакува атакистът.

А иначе скандалът тръгна, след като Валери Симеонов нарече руския патриарх Кирил "второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия”. Определението той направи пред БНТ дни след визитата на руския патриарх у нас, с уточнението, че Кирил Московски не е „пратеник на Исус Христос”.

Последва изказване на Сидеров, с думите "ние те наприхме политик".

“От няколко месеца насам му обяснявам и му казвам: Направихме те вицепремиер, направихме те политик. Питай, ако не ти е ясно. Аз съм човек, който знае какво значи православие и богословие”, каза Сидеров пред Дарик радио.  

В същото време и тримата съпредседатели в Обединени патриоти непрекъснато твърдят, че коалицията няма да се разтури.