Две новородени бебета са били изоставени от майките си в Университетската болница в Пловдив. В първия случай жената е избягала 5 часа след раждането на сина си Илия. Момченцето е шесто дете за майката. Второто изоставено дете се казва Златка и е недоносено. Теглото му е едва 1,5 кг. Децата са в добро здравословно състояние и са настанени в отделението по неонатология, съобщава Нова тв.

"Момиченцето утре ще отиде в приемно семейство. Другото дете ще бъде настанено в приемно семейство другата седмица. Златка е родена недоносена в Първомай. Отглежда се при нас докато достигне необходимите килограми, за да отиде в приемно семейство. В момента е абсолютно здрава", каза началникът на отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив" д-р Диана Аргирова.

Д-р Аргирова заяви, че родителите на момиченцето не са установили контакт с лекарите. Илия е роден на 21 декември в Университетската болница. След като е избягала, майката не е потърсила сина си. Момченцето е 19-ото поред изоставено дете в болницата. Приемно семейство вече е заявило желанието си да се грижи за него.

"Майката на Златка е подписала декларация за пълно осиновяване. Родителите на момченцето също казаха, че ще подпишат такава декларация. След като децата са настанени в приемни семейства предстои да бъдат записани в регистъра за осиновяване", информира директорът на Дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив Надя Танева.

В Пловдив 32 деца са изоставени в родилните домове от началото на годината. Заради големият брой социалните служби набират спешно приемни семейства. А докторите, които се грижат за бебета, се нуждаят от памперси и дрешки. Ако желаете да помогнете, може да се свържете с Акушеро-гинекологичното отделение на болницата на следните телефони: 032 905 306, 032 905 405 и 032 905 463.