18 септември e Денят, в който автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората - PARK(ing) Day. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата от няколко централни улици в Пловдив. За целта организаторите обявяват отворена покана за включване към граждани, организации и бизнес.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат за това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Ограничения в дизайна на паркомястото няма и всеки може да развихри въображението си и да превърне паркинга в незабравимо място за отмора. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в най-различни тематични кътове като - мини-изложби, арт инсталации, семинари, уроци по йога, работилници за колелета и други.

Снимка: „БГ Бъди активен“

"Важно е да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. С тази инициатива искаме да покажем, че градските пространства могат да бъдат ориентирани към хората и да се превърнат в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички" - казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

Освен че PARK(ing) Day ще накара града ни да диша по един по-различен начин и ще провокира хората по теми свързани с движението и градския пейзаж, той ще постави и редица въпроси свързани с чистотата. По време на събитието отпадъците ще се събират разделно и ще бъдат оползотворени. Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците. С помощта на доброволците на _Mясто Пловдив гражданите ще научат повече защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив.

Всички желаещи да се включат могат да се свържат с организаторите на beactive@bgbeactive.org или на фейсбук страницата на БГ Бъди активен и _Място България, а от своя страна сдружението ще осигурят разрешително, идеи и насоки за осъществяване на идеята

Историята на "_Място България"

"_Място България" е дългосрочна програма на "БГ Бъди активен" за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене). От 2017 г. до сега благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от "_Място България" бяха и дейностите от платформата "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!", за чиста Европейска столица на културата 2019.

През 2020 г. дейностите на "_Място България" обхващат шест града чрез инициативата "Партньорство за красива и чиста среда" - Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.