49-годишният Александър Паталенски, който дрогиран буйства в двора на КАТ-Пловдив, обяви, че ще заведе дело срещу България в Страсбург, защото му спукали тъпанчето при ареста. Той пристигна в Окръжния съд с охрана, където обжалва задържането си под стража, постановено от първата инстанция.

"Не се чувствам добре. Полицаят, който ме задържа, ме удари с юмрук и ми спука тъпанчето", обясни пред съдиите Паталенски, цитиран от 24 часа.

Той твърди, че не му е била оказана помощ.

"Ако продължа да лежа там, това тъпанче ще се възпали", каза той. И добави, че по тази причина ще заведе дело срещу държавата в Страсбург.

Обвини и полицая, който го задържа пред КАТ, разбивайки стъклото с камък. "Той на какви стимуланти е", попита Паталенски, докато съдебната охрана го извеждаше.

Съдия Иван Бонев се съобрази с изказаната от прокурор Йорданка Тилова реална опасност 49-годишният мъж да извърши ново престъпление и потвърди решението на Районния съд като наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".  Определението на съда е окончателно.

Магистратите не сметнаха за необходимо да назначат съдебнопсихиатрична експертиза.

"Няма пречка такава да се назначи в хода на досъдебното производство", обясни съдия Бонев.

Спрямо Александър Паталенски са повдигнати обвинения за три престъпления, извършени в района на КАТ-Пловдив:

- управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - амфетамин;

- противозаконно е попречил на орган на власт - полицейски служител, да изпълни служебните си задължения;

- извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

От съда уточняват, че деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта и е извършено при управление на моторно превозно средство.

Александър Паталенски бе задържан на 2 август следобяд, след като опита да избяга от полицаи в двора на КАТ. Тогава той се блъсна в бетонови саксии. Очакват се резултатите от кръвна проба за наличие на амфитамини, която да потвърди или съответно опровергае резултата. Самият Паталенски отрече да употребява дрога и посочи, че тестът е положителен заради силни лекарства, които пие.