С 5 на сто от приходите на "Дефиле на младото вино-2018" ще бъдат осигурени стипендии на изявени студенти от специалността "Винопроизводство, кетъринг и туризъм" от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в града. Това каза Любозар Фратев, директор на Съвета по туризъм в Пловдив. По думите му "стимулирането и развитието на младите кадри в образователната система е мисия на Съвет по туризъм". Той добави, че студентите от УХТ, а тази година и от АУ и ПУ, всяка година участват във фестивала като доброволци. "Дефилето на младото вино" Фратев определи като "фестивал за любителите на виното, чиято цел е да запознае своите посетители с новата реколта на българските винопроизводители".

Тази година участие са заявили 46 производителя, 36 от които са винарските изби, а 10 са производители на храни и напитки, различни от виното. През цялото време фестивалът ще бъде съпътстван от "Дни на младото вино", което включва различни културни прояви в градска среда, повечето от които ще бъдат с вход свободен. Тази година акцент в нея са образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма, а основен домакин е Културен център музей "Тракарт".

Официално Дефилето ще бъде открито на 23 ноември в 13,00 часа с Дионисиево шествие от площад "Ст. Стамболов", начело на което ще бъде богът на виното Дионис, в чийто образ ще се превъплъти актьорът Виктор Бойчев. Начело с танцьорите и музикантите от ФА "Тракия", шествието ще влезе в Стария град, където в 15 възрожденски къщи, ще се проведат дегустациите. Ще има организирани снимки със забавни табелки, йога упражнения с Фам и вино в ръка и други забавни игри.

Очакваме в последния уикенд на ноември уличките на Стария град да се изпълнят с радостни хора, нетърпеливи да опитат последната реколта на българските технолози, каза заместник-кметът на община Александър Даржиков. Той добави, че символичният старт на консумацията на младо вино ще стане по традицията с отварянето на първата бъчва на миналогодишния носител на златното отличие. Даржиков припомни, че фестивалът печели за втора поредна година титлата "Най-оригинално събитие в областта на туризма", присъждано от Община Пловдив.

Освен гости от страната, организаторите на фестивала очакват тази година и много чуждестранни туристи. До момента, по думите на Любозар Фратев, заявка за дегустационни комплекти вече са направени от туристически групи, организирани от туроператори от Англия, Франция, Русия и Швеция.

Дегустациите ще се извършват срещу предварително закупени жетони, които ще се предлагат на входа на всяка къща. На официална вечеря в събота ще бъдат обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, определени от дегустационната комисия от енолози и сомелиери от УХТ. Отделно ще има и любимо вино на потребителите.

Дефилето се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив с подкрепата на ОИ "Старинен Пловдив", Университета по хранителни технологии и Фондация "Пловдив 2019". Събитието се провежда с медийната подкрепа на Българска телеграфна агенция /БТА/.