Белодробната болница в Пловдив ще приема бежанците от Украйна, които ще напуснат хотелите по Черноморието. Сградата е боядисана, но са променени условията само на втория етаж, където голяма част от стаите и частично тези на първия, са ремонтирани.

"До края на седмицата ще може да се приемат хора в нужда. Сградата беше изоставена, но сега от общо 53 стаи половината са готови и могат да бъдат ползвани. Осигурени са ток и вода и всичко необходимо", каза пред NOVA NEWS зам.-кметът на Община Пловдив Георги Титюков.

По думите му в момента се търсят двойни легла, на два етажа, за децата, така че да могат повече хора да се съберат. По принцип стаите са предвидени да бъдат с по три легла.

Идеята е сградата да бъде използвана като център за временно настаняване, където за месец - два - три да си стъпиш на краката, обясни Титюков.

Наталия Елиас, председател на организацията на украинците в Пловдив заяви, че доброволци много са помогнали с мебели и доброволен труд. Тя добави, че има нужда още от легла за деца, кухненски уреди и пособия.

"Има списъци на хора, които искат да се настанят, но те трябва да знаят, че това не е хотел, а буферна зона за настаняване", подчерта Наталия.