Над 400 таксиметрови шофьори се събраха на протест пред стадион Пловдив за пореден път срещу намерението за въвеждане на "патентен данък" за тяхната дейност.

Това е втори пореден протест на такситата в Пловдив.

Към 15.30 часа шофьорите потеглиха на протесно шествие през три централни булеварда  -  бул. „Шести септември”, „Цар Борис Трети Обединител”  и бул. "Христо Ботев"  (до Централна гара).

Шествието мина под охрана на полиция.

Замисленият нов данък "таксиметрова дейност” към Закона за местните данъци и такси е неприемлив за нас и настояваме да отпадне, каза за пореден път Георги Ряпов от Националната асоциация на превозвачите и таксиметровите водачи в Пловдив и обясни защо от бранша смятат, че това е двойно облагане.

"Превозвачът трябвало да внесе този данък между 400 и 1000 лева за всяка кола, а водачът след това ще плаща по апарат останалия данък. Превозвачът няма откъде да изкара едни хиляда лева и да ги подари на водача, защото дейността като се върши единствено от таксито, се генерира някаква печалба.

Е, какво се получава? Без значение дали хиляда, петстотин, колкото са, пак ще бъдат взети от водача под формата на наем или пък, за да може да работи трябва да ги плати, а след това ще плаща корпоративен данък или ако щете и патентен. Да го направят само по апарат. Ето ти го двойното облагане за водача", каза Ряпов.

Таксиметровите шофьори са готови и на по-сериозни протести, ако законодателните промени бъдат приети от парламента.

"Значи без да си работил, трябва да ги платиш за предишната година предварително. Как е възможно? Когато един човек не може да работи и остане гладен, той къде ще отиде, на жълтите павета? Ама този път протестът няма да е платен, а ще е от хората, които не могат да си изкарват прехраната заради някои господа, които си измислиха един данък, който е угоден на тях",  споделиха протестиращите

Те са категорични, че подготвяните промени са немислими.

Шофьорите наричат този данък лобистки, а държавата - рекетьор на таксиметровия бранш.

Близо 50% от водачите на таксита няма да имат възможност да си пратят предварително данъка и са обречени на гладуване, твърдят протестиращите.

Шофьорите очакваха на днешния митинг пловдивските депутати от всички партии, които бяха поканили, но на поканата им не се отзова нито един.

Ако данъкът не бъде отменен, шофьорите на таксита ще преместят протестите си в София.

Намалиха със 100 лв. долната граница на налога

Междувременно днес Бюджетната комисия в парламента направи изменения на второ четене в Закона за местните данъци и такси, като свали със 100 лева долната граница на налога за таксиметров автомобил.

Между 300 и 1000 лева данък за всеки таксиметров автомобил ще се плаща от догодина, приеха депутатите.  Конкретният размер на налога ще се определя от всяка община.
Очакванията са годишно да се събират около 15 милиона лева.

Очаква се да бъдат направени допълнителни нормативни промени, с които апаратите в таксиметровите автомобили да се свържат със системата на Националната агенция по приходите.