В наше време е доста рядко да се види как се превзема един манастир, а гледката определено беше впечатляваща, предаде БГНЕС.

Близо 2000 миряни от Пловдив, Асеновград и по-далече бяха обсадили манастира от ранна утрин, а литийното шествие с хоругвите, което доведе владиката до вратите, пренасяше всички чудотворни икони в Пловдивската епархия, както и благословията на светци чрез техни мощи.

Пловдивският владика освети манастирската църква и отслужи благодарствен молебен в двора на обителта, след като  митрополията си върна по съдебен път собствеността върху светата обител.

"Светъл празник, тържество на православието, на вярата, на правдата, на справедливостта, както за тази света обител, така и за цялата ни света Българска православна църква. Чувстваме се духовно щастливи, удовлетворени от справедливостта, радваме се, че отново тази света обител ще заживее своя благодатен, църковен, монашески, равноангелски живот", каза митрополит Николай, цитиран от БТА.

Той добави, че оттук нататък в манастира всеки ден ще се отслужва света литургия.

"Единствено в България манастирите са нещо друго - изглежда комунизмът не си е отишъл и искат да превърнат манастирите в хотели, бардаци, ресторанти, да пият и ядат в тях мешана скара", коментира отец Емил Паралингов.

Първите данни за манастира "Св.св.Кирик и Юлита" са от 14 век. През 20-те и 30-те години на миналия век в него се е помещавало богословско училище.
През 1943 г. манастирът е превърнат в концентрационен лагер, при комунистическата власт функционира като дом за душевноболни.
През 1981 г. Съюзът на архитектите в България получава разрешение да реставрира манастира и да го използва за светски нужди. От 1987 г. той се ползва като почивна и творческа база на Съюза.

Делото за връщане на собствеността върху светата обител бе заведено от Пловдивската митрополия преди 6 г. Тя го спечели на втора инстанция, като Апелативният съд в Пловдив отхвърли иска на Съюза на архитектите в България, с който те настояваха митрополията да заплати 9 млн. евро обезщетение за изградените в имота сгради и съоръжения.

Решението на съда е обжалвано от Съюза пред Върховния касационен съд на 9 септември т. г. Според митрополията обаче, решението на второинстанционния съд й дава право да възстанови фактическото си владение върху светата обител.