Скрининг за рак на кожата провеждат дерматолози в редица градове на страната, като част от европейската кампания "Евромеланома".

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите относно злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Безплатните прегледи в региона са в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Велинград, Карлово, Пещера (вижте къде ТУК >>).

"Евромеланома" е паневропейска кампания за профилактика и превенция на рака на кожата. Кампанията е стартирана в Белгия през 1999 и понастоящем е разпространена в 29 европейски страни от Швеция до Кипър, от Малта и Ирландия до Русия.

"Заедно с ежегодните кампании ние се стремим да осигурим и достъп до информация относно рака на кожата", обясни завеждащият сектор по алергология и дерматология към УМБАЛ "Пълмед" доц. Румяна Янкова пред БНР.

Въпреки обнадеждаващата тенденция все повече пациенти да се преглеждат профилактично, включително извън рамките на кампанията, все още в ежедневието си дерматолозите се сблъскват с напреднали и усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите.

Доц.Янкова обясни, че след 18 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2024.

Кампанията Евромеланома 2024 ще се проведе под надслов "Живей и учи/ Учи, за да живееш". В кампанията ще бъде наблегнато на важността от самостоятелно и редовно преглеждане на кожата за новообразувания.