Управителят на четиризвездния хотел "Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин" в Слънчев бряг Иван Тодоров бе призован днес на разпит в Районното управление на МВР в курорта, а полицията му състави предупредителен протокол да се въздържа от хулигански дейности. До това се стигна, след като в социалните мрежи бе разпространен видеоклип, който показва как мъж посяга да удари израелска туристка пред детето ѝ. По-късно той бе задържан.

Кадрите се превърнаха във водеща новина в израелските медии.

Случаят е анонсиран от предаването "Сутрешни новини" като "Кошмар в Бургас".

Двама възрастни и две деца, са направили резервация за лукс апартамент в хотела. Те плащат предварително, но когато пристигат, се оказва, че апартаментът им вече е зает от други хора. Служителят от видеото /според израелските медии е и собственик на хотела/ им предлага да ги настани в стая за трима души, но в друг хотел, защото в този няма места.

Жените, които са платили предварително за стаите си, отказват. И тогава се стига до момента, в който мъжът става агресивен и дори пада при опит да нанесе ритник в тялото на една от жените.

Случаят е от 5 юли т.г., но туристките са подали жалба в полицията пет дни по-късно - на 10 юли, датата, на която са отпътували. Днес пък от полицията са докладвали в прокуратурата.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство. Прокуратурата е разпоредила да бъдат проверени записите от видеокамерите в хотела, както и да бъдат разпитани свидетели.

Прокурор Радост Бошнакова, Административен ръководител на Районна прокуратура - Несебър, заяви: "Израелските туристи, жалбоподатели по преписката, са подали заявление на полицията на 10 юли. След извършената проверка полицейското управление, преписката ни е докладвана днес преди обяд и в рамките на половин час са предприети действия за започване на наказателно производство". Според нея прави впечатление, че туристите не са подали сигнал до полицията непосредствено след случилото се, а едва пет дни по-късно и то в деня, в който те са отпътували обратно за държавата си.

"Това на практика ще затрудни събирането на гласни доказателства чрез разпита им като свидетели в хода на едно съдебно производство, тъй като същите не се намират на територията на страната", заяви прокурор Бошнакова и уточни, че за това престъпление се предвижда наказание до 2 години затвор.

"Районна прокуратура - Несебър е постановила извършване на процесуално-следствени действия по събиране на гласни доказателства чрез разпит на свидетели - такива, които са в подкрепа на обвиненията, и такива, които опровергават обвиненията. Ние трябва да извършим пълно обективно и двустранно разследване до достигане на обективната истина по случая. И дали този запис, който се върти в електронното пространство, не е манипулиран", каза още тя. По думите ѝ за целта наблюдаващият делото прокурор е постановил изискване на записите от охранителните камери, които са поставени в хотелския комплекс и, ако има такива и се съхраняват, да се назначи техническа експертиза за идентификация на образите и действията, извършени по това време.

Мобилни групи на Министерството на туризма направиха проверка в хотела с адресна регистрация в Несебър. Спешната инспекция разпореди министърът на туризма Николина Ангелкова, след като в общественото пространство се появи информация за конфликт в хотела с израелски туристи. Заедно с експертите на Министерството на туризма в хотел "Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин" са и представители на Комисията за защита на потребителите.

На място експертите са установили, че конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи-две жени и две деца да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. и отказ на хотела да го стори преди 14 ч. На място е бил и представител на туроператора и гостите вече са настанени в друг хотел.

Представителите на държавата са проверили детайлно документите по резервацията на туристите и твърдо са настояли, че професионализмът изисква уважително отношение към туристите -български или чуждестранни, независимо от ситуацията. Що се отнася до документите за категоризация на хотела - при проверката не са установени нарушения. Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това, коментира министър Ангелкова.

Отбелязваме, че интересът за туризъм у нас от Държавата Израел е стабилен и в последните години отбелязва устойчив ръст в годините. Данните показват, че в периода януари-май 2019 г. чуждестранните туристически посещения от Израел са 71 764. За миналата година броят им се увеличава със 17,3% спрямо 2017 г. до 244 146. През 2017 г. гражданите на Израел посетили България са били 208 594, което представлява увеличение от 13,7%.

Туристите-български или чуждестранни могат да подават сигнали при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия по Закона за туризма. Сигнали се изпращат на е-mail: nered[email protected], както и на телефон - 02/ 90 46 895.