Заразено с африканска чума месо с тегло 170 килограма е заловено в опит да бъде пренесено извън огнищата със заразата. Това съобщи пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

„Все още нямаме дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки. В тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата. Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава”, каза земеделският министър. 

Тя заяви, че все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, защото към момента заразата представлява потенциален риск. „Овладяването на този риск зависи от всички нас – от държавата, местната власт и обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони”, на мнение е Десислава Танева. Държавен фонд „Земеделие” е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията. Тепърва предстои да се уточни как ще бъде разпределен.

Още две нови огнища на африканската чума по свинете в Плевенска област са обявени след първия случай на положителна проба на диво прасе в областта. Регистрирани са вече 8 места, където се е разпространила заразата. Тя продължава да тревожи стопаните и държавата, като остава въпроса ще успеят ли предприетите мерки да я ограничат до малките лични стопанства, за да се избегнат щетите за икономиката ни. Не е ясно и дали пръскането със самолети срещу комари на територията на Дунав ще реши драмата с нашествието на насекомите в района. След забавяне заради препарат, пръскането се възобновява от днес.  

В новите две огнища заразените животни са умъртвени, а труповете са загробени и местата, на които това е извършено, са дезинфекцирани, съобщи пред БНТ д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража" към Агенцията по безопасност на храните. 

"Новите случаи се проучват. Провеждат се разговори с населението, взимат се проби от животните, които показват дали има или няма заболяване" каза той. Д-р Чобанов потвърди, че, за съжаление, и новите проби показват наличие на заболяване и изрази надежда да се изясни докъде е стигнала заразата в Плевенска област. Той допълни, че става дума за питомно прасе, от което е взета проба. Докато излезе резултатът, животното е заклано и прибрано във фризера.

"Пробата е положителна за африканска чума, така че това месо беше иззето и унищожено", заяви д-р Чобанов. Той наблегна на това, че съществува изключително голям риск от прибиране и замразяване на заразено месо, тъй като така се съхранява и вирусът, който продължава да е вирулентен.

"Във всеки един момент това месо може да е източник на заразяване на други животни, които все още не са били в контакт с вируса", посочи той и допълни, че заразяването става чисто механично.

Д-р Чобанов беше категоричен, че човек не може да се зарази с африканска чума от свинете, но когато едно животно се разболее от някаква инфекциозна болест, особено вирусна, обикновено тези болести са съпътствани и от бактериални болести. "Т.е. човек няма да се разболее от африканската чума, но няма никаква гаранция, че животното няма да се разболее от салмонелоза, която съпътства африканската чума по свинете", обясни той.

Д-р Чобанов беше категоричен, че в тази ситуация е много важно обществото да е наясно с проблема и да има желанието да помогне и да вложи усилия в тази посока. Той каза, че до момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, но има няколко случая, в които такава свинеферма се намира много близо до огнище на зараза. Тогава свинерефремата се блокира за известно време и не може да изнася животни към кланица и не може да функционира.