За съжаление има още два случая на коронавирус у нас. Те са в болница "Пирогов". Единият е на 66-годишна жена, а другият - на 77-годишен мъж.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет, след като по-рано участва онлайн в извънреден Европейски съвет с държавните и правителствени ръководители на ЕС във връзка със ситуацията около коронавируса.

Заразените с коронавирус в България вече са шест - с предишните четири случая - по два в Плевен и Габрово.

Минути по-късно в предаването на БНТ "Референдум" Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб срещу коронавируса обясниха, че 77-годишният мъж е постъпил сам в "Пирогов". След това жена му пристигнала на свиждане, но обяснила, че също не се чувства добре и малко след това припаднала. Лекарите на място свързали симптомите с коронавируса, взели проби, процесът по проверка бил извършен по най-бързия начин и диагнозата била потвърдена точно в 19:44 часа. 

По неофициална информация съпругът и съпругата са от Лом. Те пристигнали в София преди 2 седмици, за да се видят със сина си, който работи на столичния базар "Илиенци".

На провеждащия се по същото време брифинг в МС премиерът Борисов разкри още, че се очаква между 60 и 70% от населението на Европа да бъде поразено от коронавируса.

"Едва към днешна дата много от държавите-членки започват да прилагат граничен контрол, затварят училища, театри", отбеляза министър-председателят.

"Вирусът се разпространява из цяла Европа, буквално лети във въздуха, маските не го хващат и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да го ограничаваме", подчерта Борисов. "Докторите ни казват - дистанция, избягване на много контакти и неналожителни пътувания", допълни той.

Издирват контактните лица

Директорът на Софийската регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов въвеждат допълнителни мерки с оглед потвърдените два случая на COVID-19. Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, съобщи МЗ.

До момента са установени 89 контактни на двамата вирусоносители. От полицията първо ще ги издирят по имена и ще осъществят телефонен разговор с тях. След това екипи на РЗИ и МВР ще ги посетят на адрес.

Има раздадени предпазни облекла на служителите на МВР. Всички районни полицейски управления в София са оборудвани с тях. След като бъдат установени контактните лица, ще се преценява дали някой от тях има симптоми и дали ще останат под домашна карантина за 14 дни или ще бъдат настанени в болница.

Премиерът свика Съвета по сигурността

Бойко Борисов свиква в сряда, 11 март, в 9.00 часа, извънредно заседание на Съвета по сигурността, съобщи правителствената пресслужба.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19. Съветът по сигурността ще дискутира и по резултатите от проведеното днес чрез видео връзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов и ще очертае необходими допълнителни мерки.