Президентът Румен Радев е бил уведомен за положителния тест на командира на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров на 18 октомври, неделя, съгласно националните и ведомствени процедури, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

Същия ден ген. Петров е бил диагностициран с COVID-19.

"Всички длъжностни лица, които са били в пряк физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС, включително президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и други висши офицери са били незабавно уведомени от ВМА", допълниха от МО.

Радев обаче не даде отговор и на въпроса защо първоначално от президентството съобщиха просто, че посещението му в Естония се отлага заради влошената обстановка с COVID-19 и новината, че е бил в контакт с позитивен дойде от естонската президентка, която го обяви във Фейсбук.

По-късно от пресекретариата на държавния глава дори заявиха, че той не е имал контакт с "лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус".

След пристигането си на летище София Румен Радев бе поставен под карантина, която бе официално свалена вчера след втори отрицателен PCR тест.