Това става ясно от новата наредба на министерството за ползване под наем на жилища от фонда на ведомството, която е публикувана в Държавен вестник, съобщи БГНЕС.

В наредбата са записани две методики и няколко формули, с които ще се образува наема на военните, ако ползват движими вещи.
Така за пълно кухненско обзавеждане, например, ще се плащат допълнително 10 лева, а за частично се прибавят 5 лева. По-скъпо е, ако в жилището има холно обзавеждане. При него се плащат съответно по 12 лева и 6 лева допълнително. За обзаведена спалня или детска стая ще се дават още по 8 и 4 лева.

От наредбата става ясно още, че компенсационните суми за свободните наеми на военнослужещите няма да се променят.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи преди месеци, че след като бъдат одобрени промените в наредбата, военнослужещите ще плащат наем в размер близък до компенсационните суми, които получават когато живеят на свободен наем. Средствата ще се използват за поддръжка на сградите и обзавеждането. Според министъра на отбраната във ведомството има 12 000 безквартирни служители, а МО разполага с 1000 квартири и още 2000, които са в гарнизони, където вече нямаме войска.