Българските туристи могат да преминават през "Кулата", "Маказа" и "Капитан Петко войвода", изцяло затворен е само ГКПП Златоград, сочат данните на "Гранична полиция" от 18 часа.

Само ГКПП Златоград е напълно затворен, а през "Илинден" минават само камиони и сезонни работници. И днес километрични опашки се извиха на "Кулата", стигнаха до разклона за Петрич заради противоречивите условия за влизане на туристи. Според официално съобщение коли от България ще се допускат само през пункт Кулата-Промахон, а през Маказа - само спешни случаи. На практика обаче и в сряда, и в четвъртък достъпът през Маказа беше безпрепятствен. Влизаше се дори със задължителния QR код, попълнен за пункт Кулата.

На ГКПП Кулата на изход от България трафикът е изключително интензивен за леки и товарни автомобили, сочат данните на "Гранична полиция" към 18 часа. Една от причините е, че голяма част от пътуващите с леки коли са граждани на трети страни, на които на ГКПП Промахон се извършва пълен граничен контрол, включително и тест за коронавирус.

Към момента на ГКПП Орменион, съпределен на ГКПП Капитан Петко войвода, гръцките гранични власти пропускат всички видове превозни средства за влизане в Гърция на граждани на ЕС; не се пропускат граждани на трети страни.

На ГКПП Маказа и ГКПП Ивайловград към Гърция се пропускат граждани на ЕС и на трети страни с леки коли и микробуси.

Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград в двете посоки.

На ГКПП Илинден - Ексохи се пропускат към Гърция само товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи.

При евентуална промяна в пропускателния режим на граничните пунктове с Република Гърция ще бъде предоставяна своевременна информация на сайта на МВР.

От 6 юли ГКПП "Маказа" ще бъде затворен, съобщи по-рано говорител на гръцкото правителство, който обяви, че до момента пунктът работеше в "гратисен период". През него ще могат да преминават само хора, които имат трудови договори и пътуват по работа.

Местните власти у нас не са съгласни с мярката, която налага южната ни съседка. Хотелиери от района на гръцкия град Комотини се обявиха против затварянето на "Маказа". Според тях това ще доведе до загуби в туризма. От Асоциацията на хотелиерите твърдят, че вече има масова отмяна на резервации от български туристи и сезонът в тази част на страната е пред провал. Те са изпратили и писмо до премиера Кириакос Мицотакис с искане за спешни мерки.

Пътуващите към Гърция туристи трябва да имат готовност да представят на електронен или хартиен носител предварително попълнените електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес https://travel.gov.gr 

Най-много 3-ма души и шофьорът в лека кола с до 7 места имат право да влизат в Гърция през сухопътните граници, гласи заповед на гръцкото министерство на транспорта. Тя ще бъде в сила до 12 юли, когато се очаква да бъде преосмислена. Изключение се прави, ако в автомобила се возят непълнолетни. А ако колата е регистрирана с 8 или 9 места, допустимият брой хора вътре е 5-има пътници и шофьорът. При нарушение е предвидена 150 евро глоба както за шофьора, така и за всеки от пътниците.

Следващите две седмици са решаващо изпитание за туризма в Гърция

След като регионалните летища на Гърция отвориха за туристи и се присъединиха към тези в Атина и Солун, за да посрещнат повече от 200 международни полета, здравните власти остават в готовност да наблюдават въздействието на следващата фаза на отварянето на страната спрямо нейния епидемиологичен профил. Говорителят на гръцкото правителство предупреди, че при висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на туристи от някои страни.

Следващите две седмици се очаква да бъдат критични за определяне на регулацията за чуждестранните туристи. Освен жителите на страните от Европейския съюз и Шенгенската зона, Гърция също официално приема - от вчера - туристи от 14 държави извън ЕС, включително Австралия, Япония, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея и Китай (въпреки че последната ще зависи относно реципрочно споразумение с Пекин, което все още е висящо).

Следващото решение ще бъде взето на 15 юли, когато ще се реши дали забраната за полети от Обединеното кралство и Швеция, където нивата на нови регистрирани заразени с коронавируса остават високи, ще бъде отменена или допълнително удължена.

Вчера от 23 нови случая на коронавирусни инфекции, 11 са от чужди граждани. Въпреки че Гърция продължава да се справя сравнително добре в ограничаването на разпространението на коронавируса - с 3,432 случая в цялата страна и 192 смъртни случая до момента - през последните седмици се наблюдава възходяща тенденция на инфекциите.