Близо 15 километра е опашката от чакащи камиони, автобуси и леки автомобили на граничния пункт "Кулата-Промахон" към Гърция. Само за два часа трафикът за Гърция се е увеличил няколко пъти, съобщават от Гранична полиция.

В задръстването има както леки, така и тежкотоварни автомобили. През последните три часа колоната от чакащи камиони, леки коли и автобуси е стигнала до разклона за Петрич на АМ " Струма" и продължава да расте.

Пунктовете

Причината за изключително натовареното движение е заради затварянето на три от граничните пунктове за преминаване на туристи. Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си със Северна Македония.

Снимка: Фейсбук

Не е ясно и докога ще бъде отворен и пунктът "Маказа". Така целият туристически трафик от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната точка за влизане в южната ни съседка.

На границата

От вчера важат нови правила за влизане в Гърция. Желаещите да преминат границата трябва 48 ч. преди да тръгнат на път - да попълнят онлайн декларация и при поискване да покажат на граничарите специално генерирания QR код.

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките гранични власти и тестовете за коронавирус, които се правят предимно на сръбските туристи.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт, пише БНР.