Дебатът за т. нар. Български Лувър започна новият министър вчера. 

"Имаме строителство и напън – да се усвоят един средства, преди да е ясно, какво и как ще бъде показано и изложено" - така Петър Стоянович коментира проекта и изграждането на Националния музей и добави, че такъв абсурд не бил виждал.

Вежди Рашидов определи нападките на Министерството на културата в момента като политическа поръчка, предаде БТА. Той обаче предупреди, че реваншизмът е бумеранг, който се връща.

Никъде по света няма да видите да се строи такъв музей, отбеляза Рашидов, цитиран от "Фокус". В първия ден, на първото заседание на Мнистерски съвет, аз предложих да се направи Национален музей и тогава всички се зарадваха.

Така се намести в медиите понятието "Българския Лувър”, каза Рашидов, по повод това, че министър Петър Стоянович смята, че това определение е "малко странно".

Оставил съм добро наследство и богато министерство, в ръцете на новия министър "стоят" милиони, заяви скулпторът, 15 млн. лв. - за Ларгото, 14 млн. евро - по Норвежката програма.

Той нарече "лъжа" твърденията на Петър Стоянович за похарчени 28 млн. лв. за проекта.

Рашидов обясни, че тъй като Министерството на културата по принцип няма голям бюджет, три години е търсил средства за националния музей на изкуството, в който трябва да бъдат представени българските постижения и ценности.

Ексминистърът посочи, че е успял да договори 27 млн. лв., а не 28 млн. лв. европейски средства. Те не са похарчени, започва се с 30 на сто от тях, а останалите се привеждат при завършване на обекта и получаване на Акт 16, разясни Вежди Рашидов.

Той допълни, че проект за този музей има от 50 години, но нито един министър не е успял да намери пари за него.

Не министърът, има експертна комисия, която да казва къде какво да се сложи, и е непрофесионално да се казва, че няма готов проект, коментира още той. По думите му никога един музей няма завършен проект, има начален - костна система.

Вежди Рашидов изрази разочарованието си, че преди години не е заминал за чужбина, където е могъл да стане велик художник. И заяви, че негови картини има в много музеи по света и в нито един български.

Скулпторът посочи също, че когато влязъл в министерството, не си е позволил и дума по адрес на предшественика си Стефан Данаилов.