Гости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, народни представители и посланици.

Отново бе прочетен Манифестът от 1908 г. Кметът Даниел Панов приветства всички присъстващи. Празнично слово произнесе и председателят на парламента Цецка Цачева, която преди това прие почетните роти на Националния военен университет.

"Тази дума независимост не познава политически цветове и етнически различия, тя стои над властови амбиции. Независимостта не признава мъдруване върху верски различия, нито доктрини на насилие, тя е темелът на онази древна истина, изписана над входа на Народното събрание- „Съединението прави силата", подчерта Цецка Цачева, цитирана от Дарик радио.

Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г., но се чества от 22 септември 1990 г. по инициатива на конфедерацията "Българска офицерска легия "Г. С. Раковски" и асоциация "България".

Със света литургия в историческия храм "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започнаха проявите за Деня на Независимостта на България.
В двора на "Св. 40 мъченици" великотърновският митрополит Григорий благослови бойното знаме на Националния военен университет. Този ритуал се прави, защото още от миналото във Велико Търново Денят на независимостта е и празник на военния гарнизон. Владиката благослови и още 60 знамена - на България, на ЕС, учебни заведения и различни институции.

На Царевец се събраха стотици търновци, както и вицепремиерът Цветан Цветанов и депутати от различни парламентарни групи. 

"Нека на този ден, когато говорим за независимостта, да си спомним за това, което се случи няколко години по-късно, когато по време на Балканските войни, 18 етрополски полк от великотърновския регион, остави трайна следа в нашата история и нека всеки от нас да чете историята, да се учим от мъдростта на българските държавници, които са се обединявали за знакови решения, свързани с просперитета на независима България", каза Цветан Цветанов.

Тържествата продължиха през целия ден с празничен концерт, изложба „Послания от вековете" и възстановка на историческото събитие. Любопитно арт събитие влезе за първи път в програмата на празника - над водите на Янтра беше инсталиран уникален макет на самолета, с който преди 80 години летецът Петко Попганчев прелетял под един от символите на Търново - Стамболовият мост.

Честванията завършиха с празнични илюминации и аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина."