Спасители трескаво евакуираха хора, блокирани вчера от опустошителните наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Съобщено беше за 90 загинали, оцелели отчаяно търсят храна и основни консумативи, предаде Ройтерс.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, много хора спят край пътя и казаха на репортер на Ройтерс, че нямат какво да ядат. Цели семейства се придвижват пеша с раници и препълнени с покъщина пазарски колички.

"Три дни сме без храна и току-що взех това одеяло. Аз съм с хора, които дори не познавам, не знам къде е моето семейство", каза млад мъж, представил се като Рикардо.

Наводнението възпрепятства спасителните дейности, а десетки хора, които все още чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от пострадалите домове. Малки лодки кръстосваха вчера наводнения град в търсене на оцелели.

Още снимки вижте тук>>

Щатската агенция за гражданска защита съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 90 заедно с други четири смъртни случая, които се разследват, 131 души все още са в неизвестност, а 155 000 са без дом.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Проливните дъждове, които започнаха миналата седмица, предизвикаха преливане на реки, наводняване на цели градове и разрушаване на пътища и мостове.

Снимка: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP/БТА

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, но след това да продължи през уикенда.

Експертите по климата приписват екстремните валежи в Рио Гранде до Сул на гореща вълна, свързана с явлението Ел Ниньо, което затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в южна Бразилия; по-слаб студен фронт с дъжд и бури, идващи от Антарктика, и необичайна топлина в Атлантическият океан повишава влажността, пише БТА.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Глобалното затопляне изостря тези явления и засилва ефектите между такива системи, правейки времето непредсказуемо, каза Марсело Шнайдер, изследовател от Националния метеорологически институт Inmet.

В центъра на Порто Алегре, град с 1,3 милиона жители, улиците са под вода, след като река Гуайба излезе от коритото си заради рекордни водни нива.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни рафтове на супермаркети и затворени бензиностанции, с магазини, където минералната вода се продава в ограничени количества на един клиент, за да стигне за повече хора.

Камиони превозваха вода до болници и приюти за настаняване. Наводненията засегнаха и електроснабдяването на общо над 1,4 милиона абонати.

Почти половин милион души останаха без ток в Порто Алегре и отдалечените градове, тъй като електрическите компании са прекъснали електроподаването от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният електроенергиен системен оператор ONS каза, че пет водноелектрически централи и електропреносни мрежи към тях са спрени поради проливните дъждове.

Снимка: AP Photo/Andre Penner/БТА

Летището на града, чиято перона е под вода и спря всички полети от петък.

Освен че унищожават критична инфраструктура, проливните дъждове и наводненията оставиха зърнените насаждения под вода и убиха добитък, прекъсване на жътвата на соя и спряха работата в множество месопреработвателни комбинати.

Снимка: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP/БТА

Пристанището Рио Гранде, основно пристанище за износ на зърно, обаче работи нормално, съобщиха от щатските пристанищни власти. Но главните пътища за достъп са непроходими, което нарушава доставките на зърно до пристанището.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА