Управляващите внасят промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, с които удължават срока на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност с шест месеца. Измененията бяха представени от Красимир Ципов /ГЕРБ/ на брифинг в парламента. По думите му тази промяна ще засегне над 400 хиляди души.

Ципов отбеляза, че до края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти и съответно предстои тяхната подмяна в усложнена епидемична обстановка. С цел да избегнем риска от разпространяване на заразната болест и с цел да запазим живота и здравето на служителите от звената "Български документи за самоличност" предлагаме тази промяна, допълни той.

Тя се състои в следното - в момента по Закона за извънредното положение личните документи, които изтичат като валидност в срок от 13 март до 31 октомври тази година се удължават с шест месеца. Предлагаме срокът "31 октомври" да бъде заменен с "31 януари следващата година", обясни Ципов. И даде пример с човек, на който личната му карта изтича през ноември и трябва да отиде в тази усложнена епидемична обстановка да си подаде заявлението, а на много места пред звената за издаване на лични документи се образуват и опашки.

Ципов посочи, че промяната е съгласувана с МВР и с "Обединени патриоти", които също са се подписали под законопроекта. В месеците след извънредното положение - юни, юли и август, са били издадени над 381 000 лични карти, над 181 000 паспорта, над 201 хиляди шофьорски книжки. За ноември, декември и януари предстои да бъдат издадени, ако гражданите отидат да си подменят документите, над 303 500 лични карти и над 110 400 паспорти, посочи той.

При условията на реципрочност, вече 48 държави са признали българските изтекли като валидност документи, съобщи Красимир Ципов.Той отбеляза, че това ще важи и за чуждите граждани, които пребивават на територията на България, страната ни ще признае и техните документи за самоличност. Ципов уточни, че в това число влизат всички държави членки на ЕС и съседните страни, като на страницата на МВнР има публикуван списък.

Маноил Манев /ГЕРБ/ обърна внимание, че предстоящата законодателна промяна спасява от пътуване, ходене по консулски служби, връщане до България в условията на пандемия и огромна част български граждани, живеещи зад граница, чиито документи за самоличност изтичат в този период.