Спешната акция по кръводаряване е заради появил се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в София и в Западна България.

Пункт за безвъзмездно кръводаряване на площад "Света Неделя" е "отворен" от 9 ч. до 12 ч. Следобед, от 13 ч., такъв пункт ще има и в централата на Българския червен кръст в София на ул. "Джеймс Баучер".

„Ако това помогне за спасяването на човешки живот, или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза Цветан Цветанов, след като дари кръв, цитиран от "Фокус".
"Кръводаряването за мен е личен акт. Разбрах за тази акция снощи, от късните новини, каза министърът. След като погледнах по новините всичко това, което беше като призив към българските граждани, се обадих на министър Атанасова и казах: каква е възможността да даря кръв", каза той.

"Това ми е седми път кръводаряване. Три пъти съм давал в казармата. Там това беше желание на войниците, защото пет дни взимаш отпуска. Винаги имаше голяма опашка. Всеки отиваше доброволно. След това съм давал пак на подобни инициативи. Един път съм давал за баща ми, когато го оперираха – трябваше да има кръв от близки", обясни Цветанов.
Той отбеляза, че кръводаряването е полезно за всеки организъм, тъй като след като се възстанови кръвта, имунната система стана по-силна.

"Смятам, че винаги когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като дари кръв в МЗ. "За пръв път кръводарявам, въпреки че в министерството на всеки два месеца правим такава кампания. Радваме се, че се отзовахме днес, не само аз, но и редица други директори на дружества, директори на дирекции, главният секретар, началник на кабинета – всички са тук. Така че ще дадем добър пример за взаимна помощ", каза той.
Той добави, че е научил за кампанията от негова колежка, която призовала всеки в министерството.

В акцията по-късно се включи и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. До обед кръв в пункта на МЗ дариха около 60 души, сред тях и много служители на министерството.

Мобилен пункт за кръводаряване ще заработи и в Министерския съвет. В началото на следващата седмица кампанията продължава и по график в нея се включват всички министерства и другите административни звена към тях. Всички областни управи в страната също се присъединяват към призива да се дарят кръв и кръвни продукти. 

Недостиг на кръв има по две причини – това, че през летния период хората мислят за почивки, а не за кръводаряване и това, че въпреки летния период, заболеваемостта няма отпуска, а е същата както през цялата година, заяви вчера директорът на Националния център по хематология и трансфузиология доц. Андрей Андреев.

Всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това в Националния център за трансфузионна хематология - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8 до 18.30 ч., а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа, както и в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.