Апелът е заради появил се недостиг на кръв и кръвни продукти от тези две групи в лечебни заведения в София и в Западна България.
Причината за намаляването на наличностите е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица болница, заявиха от МЗ.

Недостиг на кръв има по две причини – това, че през летния период хората мислят за почивки, а не за кръводаряване и това, че въпреки летния период, заболеваемостта няма отпуска, а е същата както през цялата година, заяви директорът на Националния център по хематология и трансфузиология доц. Андрей Андреев пред "Фокус". Получи се един дисбаланс между наличието на кръводарители и необходимостта от кръв и кръвни съставки, това е причината, посочи той.
Катастрофални проблеми няма, поддържаме запас за спешни случаи, родилки, дечица, така че искаме всичко да бъде както трябва, затова и правим този призив към хората”, каза още доц. Андреев.

Пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова уточни, че не се предвижда отлагане на планови операции, предаде БТА. Тя потвърди, че недостигът е породен от намаляване на броя на кръводарителите през летния период. Министър Атанасова каза още, че ситуацията не е кризисна.

Всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това на следните места:
  • в Националния център за трансфузионна хематология - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8 до 18.30 ч., а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа
  • в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.
От центъра напомнят на кръводарителите, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави и отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност. Служители от Министерство на здравеопазването и Националния център за трансфузионна хематология също ще се включат в акцията по кръводаряване.

30 души са дарили кръв днес до 18.00 часа след спешния призив за кръводаряване, каза вечерта доц. Андрей Андреев. Според него причина за малкия брой кръводарители е късният час, в който е бил обявен призивът, както и това, че голяма част от хората са били до късно на работа.
Имаме обаждания от 15 души, които са изявили желание да дарят кръв в събота, допълни доц. Анреев.
Утре от 9.00 часа ще бъде открит изнесен пункт в Министерството на здравеопазването за служителите и за гражданите, които могат да дарят кръв.
От 13.00 часа екипът ще работи в централата на БЧК, каза още доцентът.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще дари кръв в петък в пункта на Министерство на здравеопазването, съобщи "Фокус".