"Този град, който вече е на 150 години, е едно от най-красивите места в нашата родина и заедно с неговия дивен манастир са винаги в сърцето ми, защото от тук - Троянската света обител, започна моят монашески път. Затова този манастир винаги ще остава моят пръв духовен дом и въжделено място за молитва и добродетелен живот", заяви в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянския манастир.

Днес патрарх Неофит е в Светата обител, където отбелязва своя 73-ти рожден ден.

"Дивен е Бог в своята милост и щедрости към човека и нито едно човешко слово не е в състояние да изрази подобаващо онази благодарност, която всекидневно дължим на нашия небесен отец за всички негови благодеяния към нас. С такива мисли и чувства усещам днес своя 73-ти рожден ден, заобиколен от обичта и любовта на всички вас, които сте се събрали днес в Светата Троянска обител", каза още патриарх Неофит.

Негово Светейшество благодари за приветствието на митрополитите от Светия синод, произнесено от Видинския митрополит Данаил. Патриарх Неофит изказа благодарност и към кмета на Троян Донка Михайлова, която му връчи званието "Почетен гражданин на Троян".

Негово Светейшество изрази задоволство от извършената реставрация на Антимовото крило в Троянския манастир, като благодари на премиера Бойко Борисов, на целия Министерски съвет и на игумена на светата обител епископ Сионий за добрата работа и за този нов принос към свещеното дело по опазване на светите обители. Пожела на всички Божията майка да закриля манастира, братството и поклониците му.

"Молитвено изпросвам за всички вас и застъпничеството на преподобна Параскева Петка, небесен покровител на град Троян", каза още патриарх Неофит.

За рождения му ден в Троянски маниастир бе отслужена Света божествена литургия, водена от най-възрастния митрополит - Григорий, както и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на просветителя на родната ни църква.

За празника на патриарха пристигнаха духовници, политици и миряни, които му поднесоха своите пожелания и дарове.

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма

"В съзнанието на нашите съвременници Вие сте достоен архипастир. Уверен съм, че и занапред добрите взаимоотношения между държавна и църковна власт, ще продължат да се развиват в името на нашия народ. Затова гледам с надежда и упование в бъдещето и вярвам, че с Вашето човеколюбие, търпение и искрен оптимизъм ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате нейните идеали", пише министър-председателят Борисов.

Той подчертава преклонението си пред истинската вяра и отделеността на патриарха. "Нека Бог Ви дари с още повече сили и дълголетие. Бъдете все така търпелив и съпричастен към всяка човешка болка и надежда - истински изповедник на вярата и духовна опора в житейските трудности на българите", допълва премиерът.

В поздравителната телеграма Борисов пожелава още крепко здраве и сполука във всички бъдещи начинания на Негово Светейшество.

В Троянския манастир днес бе осветено и Антимовото крило, което след повече от 180 години днес отвори врати за нов поклонически живот напълно обновено и реставрирано. В него могат да се видят запазени уникални предмети, икони и съоръжение на повече от век и половина.

Вижте снимки >>

Историята на най-старото крило в светата обител >>