Сигнали за нарушения в горските стопанства вече могат да се подават до нов център към спешния телефон 112.

Сигналите ще бъдат проверявани от общо 400 екипа в цялата страна.

Времето за реакция от получаването им до проверката на място ще бъде от 30 минути до час и половина. Всеки сигнал ще се предава на дежурния екип в съответния район, а проверката ще се извършва веднага, предаде БНР.

Досега времето за реакция е близо значително по-дълго, приблизително един ден, обясни министърът на земеделието Десислава Танева:

Това смятаме, че е една стъпка, макар и малка, в общия пакет от мерки, за да ограничим и спрем незаконните дейности на горските територии.

Целта е да се попречи на извършителите да избягат, допълни изпълнителният директор на Агенцията по горите Тони Кръстев: Това е целта - ако има нарушители, да бъдат заловени на място и съответно санкционирани по съответния ред.

Кръстев допълни, че много често сигналите, които до сега са подавани до Агенцията по горите, са били фалшиви:

Молбата ми е когато имат гражданите съмнение за нещо, да го проверят преди да подадат сигнала, с което да помогнат нашият ресурс да бъде насочен действително към истинските нарушения.

За миналата година са подадени повече от 30 000 сигнала за нарушения в горските стопанства. Само 6 процента от тях са били реални.