Световната здравна организация определи туберкулозата като най-страшната и смъртоносна за хората инфекциозна болест и прикани правителствата в света да вземат незабавни мерки за ограничаване на разпространението й. Това става ясно от съобщение на сайта на организацията.

Въпреки усилията ,полагани в борбата с тази болест през последните години, само през 2017 година от нея са се заразили 10 милиона души, а са починали 1.6 милиона. Според данните на СЗО от 2000 година досега усилията на здравните служби по света са успели да предотвратят смъртта на 54 милиона души, заразени с туберкулоза.

Въпреки това болестта остава сред най-опасните инфекции за човека, изпреварвайки дори СПИН. Най-сериозно е положението в държавите, отделящи недостатъчно средства за профилактика и лечение в ранната фаза на болестта. Само през 2018 година на тези държави няма да достигнат 3.5 милиарда долара за тази цел, а до 2022 година сумата ще скочи на 7 милиарда долара, предупреждават от СЗО.

Проблем в борбата с туберкулозата е и факта ,че някои от лекарствата, които досега са били успешни, вече не могат да й попречат и са безполезни. Такъв е и основният препарат, използван досега-рифампицин.

Експертите предупреждават, че всеки четвърти жител на планетата ни е потенциален носител на туберкулозна инфекция.