Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет в сряда, при обсъждането на възстановяването от наводненията в Хасковско.

„Например, плащат се 3 лева, а държавата взема 20 на сто за ДДС и много дарители това поставят като въпрос. Ние толкова пари даваме за помощи в момента, а има малък психологически проблем с тези пари. Да помислите за вариант, по който на 700 хиляди или на 200 хиляди, ДДС-то, ако е 40 000 лева, ако не можем да не го вземем, за толкова пари, например, да поставим в сметката на Червен кръст, или, например, в проектите. Помислете за някакъв такъв инструмент, за да знаят хората, които са си отделили от залъка, да дарят, например, с 1,50 лева или 2.00 лева да знаят, че до стотинка са отишли за пострадалите”, казва Борисов.

„Много от операторите дадоха по 30 000 лева още в първия ден, живи пари, и надали цената на SMS-а стига такава цена, не знам в случая. Въпросът е това, което може да се направи, защото повтарям вие виждате, че включително и партийни пари даваме, но по закон не можем да върнем ДДС-то, но можем да изчислим, ако е толкова хиляди лева с толкова хиляди лева Министерството на финансите да завери, например, сметка и да се изчисти целият проблем и обществото да знае, че това, което с благотворителност го е дало, с добро сърце, до стотинка е отишло там”, казва премиерът.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е заявил, че циментов завод ще даде безвъзмездно цимент за всички къщи, които ще се построят наново в Хасковско. „В тази посока с помощта и на местната власт там трябва да започнем процедура – първо, изчистване на къщите, които са паднали и не могат да бъдат използвани и, разбира се, да се започне проектна готовност за възстановяване и изграждането на къщите”, каза вицепремиерът Цветанов.

„Времето се оправя и чисто психологически, когато се гледат руините, хората не могат да се успокоят. По най-бързия начин, Павлова, да се разчиства и да започнат да се асфалтират улиците и да се помогне на кметовете и просто да се заличат разрушенията, за да могат хората да не се връщат в тази посока”, казва премиерът.

Наскоро подобна идея за даряване на ДДС лансира и лидерът на КТ "Подкрепа" Константнин Тренчев.
През юни 2009 година предишното правителство направи подобен жест, който дотогава беше безпрецедентен. Финансовият министър по това време - Пламен Орешарски, опрости 434 000 лв. ДДС от дарителската акция на предаването на Нова телевизия - "VIP Brother".