В момента 20 стотинки от стойността на SMS-те, изпращани с благотворителна цел, влизат в държавната хазна, а 1 лев отива за целта на благотворителната кампания.

"Дянков каза, че не може да се промени законът и ДДС трябва да остане, но ние му обяснихме, че не искаме да се променя законът, а парите, които се получават като ДДС, да бъдат дарявани", уточни Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Веднага след потопа в село Бисер и околността стартираха няколко дарителски кампании за събиране на средства за пострадалите. Вече са събрани стотици хиляди левове.

През юни 2009 година предишното правителство направи подобен жест, който дотогава беше безпрецедентен. Финансовият министър по това време - Пламен Орешарски, опрости 434 000 лв. ДДС от дарителската акция на предаването на Нова телевизия - "VIP Brother".

Все още няма коментар от Симеон Дянков дали и той ще направи този компромис сега.

По разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски обаче "Български пощи" ЕАД ще приема и транспортира безвъзмездно пратки с дарения–помощи, изпращани от физически лица, адресирани до кметството на с. Бисер или Община Харманли за периода 15 февруари – 15 март 2012 г.
С решение на Съвета на директорите на дружеството, пратките ще се приемат от всички клонове на пощите. Колетите с помощи може да се доставят извън стандартните сроковете, тъй като ще бъдат транспортирани съобразно наличните възможности (незаети обеми) по утвърдените маршрути на автомобилите на дружеството. По този начин помощта за пострадалите няма да доведе до извънредни финансови разходи на "Български пощи", уточниха от транспортното министерство.

Миналата седмица обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов уточни, че няма да бъдат приемани храни от частни лица, за да е сигурно качеството им. Това могат да правят само фирми.