Поредният конфликт сред медиците в града бе предизвикан от обединението на две старозагорски болници - университеската и многопрофилната, което започна през юни миналата година. Сега се създава нова клиника по анестезиология и интензивно лечение и се закриват досега действащите отделения по реанимация.

"Анестезиолозите обаче са недоволни от решението, тъй като до този момент двете отделения са изпълнявали еднакви дейности, но едното покрива 30-дневна спешност, а в другото работят само преподаватели", заяви вече бившият началник на отделението към многопрофилната болница д-р Атанас Бадов, който е и лидер на КНСБ в лечебното заведение.
 
Той заяви, че напуска, защото не е съгласен с административния подход и с липсата на визия за това накъде отива болницата. По думите му обединението на двете звена е било направено умишлено, под натиск от страна на старозагорската администрация. Лекарят е обиден и твърди, че е имало предварителен проект за новата клиника, а промяната в работата на неговите колеги ще създаде сътресения в качеството на обслужване на пациентите.

"Ние сме с трето ниво на компетентност, отговаряме на всички медицински стандарти, докато при тях не е така, те не могат да го покрият и не знам как са се отчели пред Здравната каса. Това за мен е закононарушение", категоричен е д-р Бадов.

Директорът на обединеното лечебно заведение д-р Петър Атанасов увери, че "който и да потърси болнична помощ, ще получи такава, каквато е била винаги – качествена."

"Че поетапно във времето си подреждаме болницата и структурите, няма нищо нито нередно, нито шокиращо. Шокиращо за мен е вашето масирано присъствие тук, което не мога да си обясня", обърна се той към медиите. "Създава се нова структура с нареждане на министъра, с одобрение на Съвета на директорите, надлежно издадени заповеди, така че не виждам никаква драма", добави д-р Атанасов.
 
До края на деня трябва да стане ясно каква част от анестезиолозите и от останалия медицински персонал ще преподпишат новите си назначения. В новата клиника по щат са необходими 30 анестезиолози.