Сериозни нарушения на законодателството са открити във всички бензиностанции - обект на съвместни проверки на Агенция "Митници", МВР, НАП и Българския институт по метрология (БИМ) през изминалата седмица. И петте запечатани обекта се намират на територията на Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас. За част от нарушенията са образувани досъдебни производства.

След извършени анализ и проверка от служители на Агенция "Митници" са установени нарушения и са предприети съвместни действия под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В хода им е установено, че в една от бензиностанциите са монтирани допълнителни устройства към фискалния апарат на обекта. По този начин е било възможно подаването на некоректна информация за извършените доставки, наличните и проточените количества горива към НАП. В друга бензиностанция пък са открити неодобрен тип колонки.

Служителите на НАП, отговорни за принудително събиране на данъчни дългове, са иззели налични парични средства в два от обектите, заради непогасени данъчни дългове. От три от бензиностанциите инспекторите от Агенция "Митници" са иззели гориво, заради нарушения на акцизното законодателство. Задържани са общо над 14 000 литра гориво.

35 495 литра дизелово гориво е задържала митническа мобилна група при проверка на стопански двор в района на София, извършена на 8 ноември. Установено е, че в двора са паркирани три цистерни, собственост на две търговски дружества, едното от които притежава и обекти за търговия на дребно, допълват от митниците.

В цистерните са открити съответно 1954 л, 3751 л и 29 790 л дизелово гориво. В рамките на проверката за количествата не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби за лабораторен анализ.

При друг случай отново екип на митническа мобилна група задържа 6366 л дизелово гориво и бензин без документи за платен акциз при проверка на два микробуса и три бензиностанции.

На 2 ноември на главен път Е-79 в района на село Драгичево посока Перник, екип на митническа мобилна група спира за "роуд стоп" проверка два микробуса с българска регистрация. В багажното отделение на микробусите са открити по два еднотонни ПВЦ съдове, пълни с по около 700 литра дизелово гориво. Съдовете са били снабдени с монтирана помпа с пистолет.

За откритото общо 1460 л дизелово гориво шофьорите са представили документи, които в последствие, след лабораторен анализ, е установено, че не са съотносими към превозваното гориво. Митническите служители извършили проверки и в обектите, от които по документи е закупено горивото, както и в трети обект, стопанисван от същото дружество. При последвалите проверки в трите обекта са открити общо 4906 литра бензин без документи по ЗАДС. Горивата са задържани.

При друга проверка на бензиностанция в района на Свиленград, извършена в същия период, митнически служители от митница Пловдив и митническа мобилна група установяват 9240 литра гориво, предимно дизел, без документи по Закона за акцизите и данъчните складове.