Двама украински туристи - мъж и жена са били спасени при акция на Планинската спасителна служба, съобщиха от БЧК.

Вчера около 16.45 часа е получен сигнал, че мъж и жена - чужди граждани - са попаднали в трудна ситуация в района на връх Тодорка.

Те са тръгнали на туристически преход през хижа "Дамяница" към хижа "Вихрен" през Тодорина порта, но са били с неподходяща за зимната планина екипировка. Поради ураганния вятър се отклоняват от пътеката и се изгубват.

11 планински спасители от отряда на ПСС в Банско са участвали в акцията с моторни шейни при доста силен ураганен вятър - между 23 и 28 м/с. Намерили са туристите в местността Каркъма под връх Тодорка. Извели са ги на безопасна височина в добро състояние. Отървали са се само с уплаха.

Спасителната акция е приключила успешно в 19.50 часа. 

Това е поредна акция за планинските спасители в Банско за последната седмица. При различни инциденти се е наложило шестима скиори, които са карали извън пистите, да бъдат извеждани с моторни шейни. Всички тези акции, заедно с трагичния инцидент на ски писта от 3 февруари, когато при сблъсък между двама скиори единият от тях почина, прави седмицата на спасителите напрегната, посочват от ПСС.

Преди предстоящите почивни дни планинските спасители призовават любителите на планината да бъдат отговорни към своя живот и този на хората, които им оказват помощ.