Организаторите на "София прайд филм фест" очакват провокации на тазгодишното издание, 14-о поред, което вече започна в Дома на киното. Освен допълнителни полицейски сили в района, са наели и частна охранителна фирма.

"Подготвени сме, ако това се случи. Полицията е обезпечила сигурността в района около Дома на киното. Имаме и частна охрана", каза адвокат Деница Любенова по БНР.

Тя смята, че "тези нападения може би ще продължат да се случват, но техният интензитет няма да бъде толкова голям". Като довод за това тя изтъкна направените промени в Наказателния кодекс и добавянето на сексуалната ориентация като защитен признак.

"Това е огромна крачка напред. Тя води към някаква част на приемане на ЛГБТИ общността. Липсва ни обаче приемането на транс и небинарните хора в България".

На предишното издание на фестивала имаше напрежение и сблъсъци около кино "Одеон", когато представители на "Възраждане" и други граждански и родителски организации, застанаха пред входа и не допускаха зрителите на прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт.

"Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата, ще последват нови такива протести", описа инцидента в писмото си до Столична община председателят на организацията Деница Любенова.