Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод смъртта на 52-годишния Зайед, който на 26 февруари бе открит мъртъв в двора на палестинското посолство в София, съобщиха БТА и БГНЕС.

Тогава бе съобщено, че по трупа на палестинеца има следи от насилие. Каква е точната причина за смъртта обаче трябва да покаже съдебно-медицинската експертиза. Резултатите от нея все още не са оповестени официално.

"Установено е, че причината за смъртта е падане от трети висок етаж на самата сграда. Досега не са установени други причини за смъртта", обясни Цацаров.

Главният прокурор допълни, че  на няколко пъти са били повдигани въпроси, свързани със запознаване с материалите по делото – както от страна на официални представители на палестинските власти, така и от страна на семейството на Омар Зайед.

По думите на Цацаров, градският прокурор Христо Динев вече е провел среща с палестинската делегация, пристигнала в България, за да проучи обстоятелствата около трагичния инцидент. Главният прокурор обаче уточни, че Наказателно-процесуалният кодекс не позволява по случая да бъдат разкривани подробности от разследването.

Що се отнася до роднините, те биха имали и ще имат на финала на досъдебното производство пълна възможност да се запознаят с всички материали, включително и със заключението на съдебно-медицинската експертиза”, категоричен бе главният прокурор.

Близките на Зайед твърдят, че той е убит от израелската служба за външно разузнаване МОСАД. Те организираха два протеста през миналата седмица - пред посолството на Палестинската автономия и с пред Съдебната палата. Роднините заплашиха, че ако не получат съдебно-медицинската експертиза и не бъдат уведомени от българските власти за причината за смъртта, ще сезират европейските институции.

52-годишният Омар Найеф Хасан Зайед е бил член на Народния фронт за освобождение на Палестина и е беглец от окупирания Западен бряг на река Йордан. Издирван е от Израел за убийството на израелец през 1986 г.

Зайед живеел в София от 1994 г., чак през 2012 г. обаче палестинецът е получил статут на постоянно пребиваващ у нас.

През декември 2015 година към българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Зайед за доизлежаване на присъда доживотен затвор. Палестинецът е обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит на адреса си. Всъщност мъжът се е преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран.

Съдебното заседание по казуса, насрочено за 14 декември м.г., било отложено, тъй като Омар Зайед не се явил в съда.