Те заплашиха, че ако не получат съдебно-медицинската експертиза и не бъдат уведомени от българските власти за причината за смъртта му, ще сезират европейските институции, съобщиха БНР и bTV.

52-годишният Омар Найеф Хасан Зайед е бил член на Народния фронт за освобождение на Палестина и е беглец от окупирания Западен бряг на река Йордан. Издирван е от Израел за убийството на израелец през 1986 г.

На 26 февруари т.г. тялото на Зайед бе открито в двора на палестинската мисия в София. По трупа имаше следи от насилие. Каква е точната причина за смъртта обаче трябва да покаже съдебно-медицинската експертиза, която още не е готова.

Близките и приятелите на палестинеца вчера протестираха пред посолството на Палестинската автономия, а днес пред Съдебната палата. Според тях Омар Зайед е убит от израелската служба за външно разузнаване МОСАД.

Протестиращите смятат, че това е допуснато и благодарение на немарливостта на посланика на Палестина у нас Ахмед Ал Месбух и поискаха той да бъде отзован.

Роднините на починалия Зайед са наели вече адвокати, поискали са и официална информация от прокуратурата, като имат обещанието, че в петък ще получат резултатите от аутопсията. Ако това не стане, те ще се съберат пак пред Съдебната палата и ще активират контактите си в Брюксел.

Омар Зайед живеел в София от 1994 г., чак през 2012 г. обаче палестинецът е получил статут на постоянно пребиваващ у нас.

През декември 2015 година към българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Зайед за доизлежаване на присъда доживотен затвор. Палестинецът е обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит на адреса си. Всъщност мъжът се е преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран.

Съдебното заседание по казуса, насрочено за 14 декември м.г., било отложено, тъй като Омар Зайед не се явил в съда.