"Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори! Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса". Така в "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обърна към всички негови колеги.

"Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", категоричен е Маджаров. 

Според него, ако толерантността към неспазването на мерките продължи на ниво правителство, "ще я наричаме безотговорност".

"Очаквахме, че от властта и обществото ще видим разум, не видяхме такъв", каза д-р Маджаров и добави, че лекарският съюз тотално подкрепя строгите мерки, обявени от здравния министър в понеделник

"Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", поясни председателят на БЛС.

Административни пречки и бюрократщина все още бавят издаването на ел. направление от личните лекари, с което пациентите ще могат да си правят безплатен тест за коронавирус. Така председателят на Българския лекарски обясни липсата на важния документ. По думите му вина за това няма министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Утре от съсловния съюз ще дадат пресконференция.

"Преди повече от месец и половина чухме решението на МС, че ще тестват с PCR тестове личните лекари, понеже са на първа линия. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава досега нищо не се промени", каза още Маджаров.

Д-р Маджаров съобщи, че в началото на годината е имало 32 хил. лекари. От тях 60% са над 50 г., тоест има не повече от 15 хил. млади лекари, които могат да издържат на битката с коронавируса.

"Макар да се твърди, че приемат и без PCR по болниците, това не е така. Не може да разчитаме на бързите антигени тестове. Те нямат представителна стойност. Хората ги правят, за да знаят дали да се изолират. Ако в момента има около 80 000 активни случая, то има поне още толкова, които са болни, но нямат PCR", коментира и д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

По думите му електронните направления за PCR вероятно ще бъдат пуснати в началото на другия месец.

Миндов обясни и какво става, ако личният лекар се разболее и не може да работи.

"Когато се разболее един лекар, на практика пациента остава без лечение. Трябва да има механизъм пациентите да се прехвърлят към друг личен лекар", заяви той.