Нараства броят на приетите в болници, както и на имащите нужда от интензивно лечение. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. България е на 11 място в ЕС по заболеваемост с 666.5 на 100 хиляди души население, посочи той. На регионално ниво най-ниско е разпространението на болестта в Кърджали, а най -високо в Габорво, Кюстендил и София град.

Директорите на болниците "Пирогов", "Александровска" и на Военномедицинска академия единодушно изразиха мнението си, че има изключително голям натиск върху лечебните заведения и медицинските специалисти.

Възможно е да се промени времевият интервал за посещение на магазини и аптеки от страна на хора на и над 65-годишна възраст, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който на пресконференция, след среща с премиера Бойко Борисов, предложи въвеждане на много строги ограничителни мерки.

Не е обмисляно отлагане на изборите (които трябва да се проведат през март 2021 г.), напротив, тече подготовка на целия изборен процес, допълни той.

Вероятно в лечебните заведения ще се обособят Ковид-зони и разделяне на потоците на пациентите, тъй като има места само с по една болница, каза още министър Ангелов по повод идеята за болници, в които да не се приемат пациенти с коронавирусна инфекция.

БЛС: Мерките - по-скоро в действие

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух, отбелязват медиците.

Според тях само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка, призовават лекарите и допълват, че е време да се обединим в името на живота.

Военните - на първа линия

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски оказват помощ на медиците от военните болници в страната в битката срещу COVID-19.

Те са командировани в болниците в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен и изпълняват дейности, свързани предимно с дезинфекция на лечебните заведения, а в столичната болница помагат и в лабораторията по вирусология. Boeннocлyжeщите разливат среди във вирусологиите за PCR тестовете, извършват термометриране и дезинфекциране на общите части в клиниките и отделенията на болниците.

Екипите ще се ротират на всеки две седмици.

Създадена е организация и от днес военнослужещи, преболедували COVID-19, вече даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинската академия в София. Кампанията е организирана със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която се даде възможност на всеки желаещ да стане донор и така да помогне за лечението на пациенти в тежко състояние.