Веска и Иван Йорданови имат собствена оранжерия от 320 кв. м, разположена в село Брестовене, община Разград, съобщи Дарик радио.

Тази година всичките ни домати са едри. Обикновено са около 1.3 кг, но има и по-големи. Преди седмица откъснахме един, който тежеше над 1.6 кг. Доматите не могат да бъдат откъснати както обикновено, а използваме лозарски ножици или нож", разказа жената, която е старша медицинска сестра в МБАЛ-Търговище.

Розовият домат-рекордьор обаче изненадал дори стопаните с теглото си.

Семейство Йорданови твърдят че производството им е екологично чисто, доматите не са торени и ги поливат с вода от кладенец. За втора поредна година отглеждат домати на това място и затова тази година дори и разсадите им са собствено производство.

За да са толкова едри доматите, сигурно значение има това, че мястото ни до преди две години не е било обработвано", каза още Веска Йорданова.

През март стана ясно, че Брюксел подготвя нов европейски реграмент, който  застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци, сред които е и розовият домат.
Според новия еврорегламент, зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове.

От Института по растителни и генетични ресурси призоваха Министерството на земеделието и храните да се намеси и да защити българските интереси.

В края на юни пък българските производители на оранжерийна продукция протестираха срещу това, че страната е залята от контрабанден внос на зеленчуци. Те се оплакаха от липса на субсидии, от контрабанден внос и от ценова преса от страна на големите търговски вериги.