Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Около 3000 души са евакуирани в Бавария, каза говорител на вътрешното министерство на провинцията.

Около 20 хиляди спасители работят в момента в Бавария и в съседната провинция Баден-Вюртемберг заради наводненията, предизвикани от продължаващите дни наред валежи. Общо най-малко 40 хиляди спасители са се включили в операциите от петък насам.

Река Дунав излезе от коритото си, а на югозапад проливните дъждове предизвикаха свлачище, което дерайлира пътнически влак, съобщи "Дойче веле". Армията е мобилизирана и жителите са принудени да напуснат домовете си.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да посети региона в понеделник.

Говорител на противопожарната служба каза, че наводненията са били невъзможни за прогнозиране и са най-тежките в историята на района.

По-рано германската метеорологична служба съобщи, че в някои райони на Южна Германия за 24 часа е паднал валеж, по-голям от месечната норма. В град Кислег, Баден-Вюртемберг, само в петък са регистрирани 130 мм дъжд.

Според прогнозата се очакват още валежи. Германската метеорологична служба предупреди за екстремни количества валеж, особено в Южна Германия.

Заради обстановката 40 училища в Бавария отмениха занятията за следващата седмица, съобщи министерството на образованието на провинцията.

В съседна Чехия, най-малко малко 14 души са пострадали от мълния. Иницидентът е станал в северната част на страната, на около 90 километра от Прага. Сред пострадалите има 5 деца, съобщи БНТ.

Спасителните екипи съобщиха, че ранените са били под дърво, когато били ударени от мълния. През почивните дни страната беше обхваната от лошо време.

Вижте снимки от наводнени райони в Германия >>