Актрисата Анастасия Ингилизова спечели наградата "Златен Кукерикон" за най-добра женска роля за участието си в спектакъла "Декамерон" по Бокачо в театър "Българска армия" на Диана Добрева.

Колегата й Герасим Георгиев - Геро бе отличен за главната роля в "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър "Николай Бинев" на Бина Харалампиева, която заслужи статуетката за режисура, съобщи БТА.

"Златен Кукерикон" за най-добър спектакъл получи "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов в Народния театър "Иван Вазов".

За млада сила в сатиричен и/или комедиен спектакъл бе наградена Тея Сугарева за режисурата на "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Гогол в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Стоянка Мутафова - първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев" - за цялостен принос за смеха на България, изправи залата на крака и беше аплодирана дълго. Отличието й връчиха съпругата на актьора Валя Калоянчева и техният син Ивайло Калоянчев - актьор в Сатирата.

"Щастлива съм от тази награда и в същото време ми е мъчно - искаше ми се Кали да вижда как артистите получават наградата на негово име. Той беше самороден талант и гений, поклон пред великата му памет", каза развълнувана до сълзи актрисата.

"Много се обичахме с него, прекрасно си партнирахме, понякога се карахме и се сърдехме за дълго, а после не можехме да кажем защо сме били сърдити - приятелството ни беше истинско," добави Стоянка Мутафова. Тя "се обясни в любов на комедията и сатирата" и призна, че от дете е искала да бъде актриса, и то комедийна.
"Който подценява комедията, е прост човек", заяви още Мутафова.

Градски пейзаж с небостъргачи и екран с мултимедия бяха декор на първата част от празничния спектакъл по награждаването, която премина под звуците на джаза - в изпълнение на "Сентиментъл суингърс" и джазбенда на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Във втората част, посветена на хумора и сатирата в живота, сцената се превърна в пещера, населена с полуголи първобитни хора - младите артисти от детско-юношеската студия "Дефисто" към Сатиричния театър. Те бяха масовка в шегите с номинираните за "Златен Кукеричан" - звънеца на кукерчето, символ на Сатирата.

Наградата беше присъдена на политическата класа. Между номинираните бяха рекламата за сирене, което зрее в пазвата на "вуйна", опитът за атентат срещу Ахмед Доган, старшина Граматиков, дал своя принос към правописа с находки като "Ханко брат", "Николайко Перник", "Дон Дуков", учен, спечелил субсидия от фонд "Научни изследвания" с проекта "Семиотика на бельото", и други.

Празничното настроение поддържаше състав от актьори-музиканти, на който още се търси име - един от вариантите е "Бездарието е нашата страст", както обяви директорът на Сатирата - актьорът Калин Сърменов. Той беше водещ заедно с актрисата Жанет Иванова, която се изяви и като певица. Сценарист на спектакъла беше Александър Христов, режисьор - Кирил Киров.