Това каза председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност в сръбската Скупщина Момир Стоянович.

"Като имаме предвид, че Европейският съюз /ЕС/ няма решение за огромния проблем с бежанците и имигрантите, една от възможностите за разрешаването на този проблем е изграждането на голям център за имигранти, който да се финансира от Брюксел", каза Стоянович пред вестник "Блиц", цитиран от БГНЕС.

Според него подобен център ЕС възнамерявал да построи на Балканите и по-специално на територията на Сърбия. Стоянович дори посочва южната част на Сърбия като най-вероятно място за изграждането на бежански център. Той обаче призовава властите в Белград да се противопоставят на този проект.

"Надявам се да не се стигне до натиск върху нас за изграждането на този център, защото дори една пета от бежанците да останат на територията на Сърбия, това ще представлява не само огромен икономически товар, но и сериозно изпитание за сигурността на страната", казва още той.

Министърът по социалната политика Александър Вулин отхвърли информацията на Момир Стоянович.

"Изграждането на подобен център не се предвижда и няма как да стане", каза още Вулин.

Германия затяга контрола за бежанци  от Западните Балкани, включително и Сърбия

Германските власти ще върнат обратно над 94 000 души от Балканите, които са поискали статут на бежанец. Германия ще забрани също влизането им обратно на територията на страната. Това съобщи председателят на федералния офис за бежанците и имигрантите Манфред Шмит, предаде БГНЕС.

Основната причина за депортирането на хората от балканските страни е фактът, че държавите им се смятат за сигурни места, където няма политическо преследване.

Според Берлин основните причини са икономически и социални. След отказ за получаване на убежище, те ще получат и информация за забрана за престой и влизане на територията на Германия, каза Шмит пред вестник "Ди Велт". Според него трябва да се промени и закона, който гарантира 143 евро месечна социална помощ за поискалите статут. Забраната за влизането на територията на Германия ще важи 5 години. От началото на година 180 000 души са пристигнали в Германия, 70 000 от тях са от Балканите. Председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер предложи да бъде върнат визовия режим за гражданите на Косово и Сърбия.