74-годишният мъж, който бе настанен в "Пирогов" с положителна проба за коронавирус, е в критично състояние. Това съобщи на брифинг началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му, в полунощ се е наложило пациентът, чиято съпруга почина вчера в спешната болница, да бъде интубиран.

Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично" , обясни проф. Мутафчийски.

Вчера стана ясно, че 74-годишният мъж страда от хронична обструктивна белодробна болест и е пациент поне 2 пъти годишно на някоя болница при изостряния на болестта му. Починалата му съпруга пък е имала сърдечно-съдови заболявания, като е преминала и през сърдечна операция. Синът им, който работи като ръководител движение на жп гара Илиенци, е тестван за коронавирус, а резултатът му е отрицателен.

Към 8 часа тази сутрин няма нова положителна проба за Covid-19. През изминалото денонощие са изследвани 136 проби в страната, от които една е положителна - на 62-годишна жена, медицинско лице, за която вчера вече беше съобщено.

„Колежката е в добро общо състояние. Тази нощ приехме една от нейните контактни лица с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес ще изпратим пробите в двете лаборатории за потвърждаване“, посочи Мутафчийски.

По думите му в света вече случаите на коронавирус са 126 380, новите са 7158.

„В Италия са заразени над 12 000, като над 2000 са новите случаи. Взети са безпрецедентни мерки в Италия и света. На Балканите почти всички държави съобщават за нови случаи на заболяването. В Албания има 3 нови случаи, Гърция – 9, което прави 99 общо. В Румъния има 15 нови и общо стават 47, Сърбия има 6 и стават 18, Хърватия има 3 нови и стават 19, в Словения общо са 57, Турция има един, в България ставаха 7 с единия нов случай“, допълни шефът на ВМА.