Това каза градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от "Фокус". Досъдебното производство е образувано в края на миналата седмица.

На 21 ноември стана ясно, че прокурорът Стойчо Ненков е оттеглил протеста  срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков. Аргументът е, че липсват каквито и да е доказателства срещу  двамата. Това предизвика гнева на шефа на следствието и изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов, който се закани да му заведе дело за възпрепятстване на правосъдието.

Разследването е за "осуетяване на преследване с цел да се избави друг от наказание". Срещу Стойчо Ненков обаче няма повдигнато обвинение, тъй като той има имунитет като магистрат. Ако прокуратурата реши да го обвини, трябва да поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да го свали от поста, съобщи в. "Труд".

Във вторник зам.-главният прокурор и кандидат за поста на Борис Валчев – Галина Тонева пък съобщи, че прокуратурата иска от Върховния касационен съд прословутото дело САПАРД да бъде върнато в съвсем първоначален етап на ниво досъдебно производство.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също бяха оправдани.