Той беше призован като свидетел в Софийския градски съд по процеса, по което подсъдими са бившият председател на съда Владимира Янева и ексдиректорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Те са обвинени за незаконно използване на СРС-та, прилагани от ДАНС в МВР.

Йовчев смята делото за "балон"
 
По думите на Йовчев информацията за банките, до която служители се добирали чрез нерегламентиран достъп в информационните системи на МВР, била, за да могат да проверяват дали техни клиенти са криминално проявени, предаде БТА.

Впоследствие имало и данни, че се извършва достъп с чужди пароли. Установило се и, че има служител, който е дал достъп до деловодната система на МВР на външна фирма. Той манипулирал данни в системата - т.нар. лог файлове. 

В единия от сигналите пък имало данни, че служители на агенцията за технически операции са замесени в източването на информация.
Проверка дали банките са се сдобили с такава информация обаче не е правена, само дали има теч на информация от системата, посочи Йовчев.

"Осъществихме връзка с ДАНС и се създаде съвместна работна група, която да изследва сигурността на системата. Обърнах се към ДАНС, защото там има специалисти по информационна сигурност. Никой не е разпореждал индивидуален достъп до служители на ДАНС", каза още бившият министър.

Според него това дело, "заченато в грях", ще се спука като балон, а ако държавата го смята за едно от важните, е бутафорна. Той дори директно обвини друг бивш вътрешен министър - Веселин Вучков, и председателя на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов в изфабрикуване на аферата "Червей", предаде БНР.

Лазаров: Повод да ме отстранят

Овладяване на позиции в МВР била основната цел - освен да отстранят тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, искали и други ключови позиции. Двамата обслужвали олигархично-финансови интереси, каза Йовчев, без да назове имена.

Самият Светлозар Лазаров, който също бе призован като свидетел, пък заяви:

"Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам, във вътрешната комисия на Народното събрание. Беше търсен повод да бъда отстранен от длъжност, тъй като имах 5-годишен мандат (по-късно беше прието изискване за 10 г. стаж - б.р.)", каза Лазаров.

Принципно Лазаров бил на мнение, че разрешените от съда СРС-та трябва да минават през него като главен секретар, но Йовчев му казал, че "Вътрешна сигурност" била подчинена по закон на министъра.

Лазаров изтъкна, че е назначаван два пъти за главен секретар - първият път от президента Плевнелиев, а вторият - от Министерски съвет при Пламен Орешарски.

"Трябва да ги питате тях дали някой ми е оказвал натиск. Какво свършихме, всички видяха - опазихме си границата, опазихме си гражданското общество и не допуснахме ескалация на напрежението", добави той, цитиран от "Фокус".

Лазаров също нападна Атанасов, като каза, че спрямо него е бил използван груб политически натиск от една партия, посочвайки ДСБ.

"Всички твърдения на председателя на вътрешната комисия се опровергаха - нито са подслушвани протестиращи, при това 400 дни, нито имам общо с този случай", каза още той.

Бившият главен секретар подчерта, че Атанасов, лидерът на ДСБ Радан Кънев и правосъдният министър Христо Иванов, които настояват за пълно разплитане на аферата "Червеи", дестабилизирали държавата. По думите му те упражнявали политически натиск върху системата на МВР.

"Според вас нормално ли е да се дестабилизира съдебната система и сектор "Сигурност" при тази външнополитическо обстановка?", попита Лазаров журналистите.

По-късно Радан Кънев коментира думите му пред журналисти така:

"Най-нормалното нещо е кадрите на Делян Пеевски в МВР и службите да говорят зле за мен, за Христо Иванов, за РБ, защото ние с тях винаги сме били във война, винаги сме искали тяхното отстраняване. Успешното отстраняване на Лазаров беше нещо, за което ние допринесохме, така че най-логично е неговото негативно отношение към нас".

Писанчев: Лъжа и клевета


"Червеи" е изкуствено създадено дело. То беше започнато с много голяма лъжа и клевета, "че са слушани протестиращи". А след това, че сме извлекли цялата информация. Явно някои хора се опитват да се възползват от случая, като водят тяхна си война или борба", каза пък бившият директор на ДАНС Владимир Писанчев, който също бе разпитан.

Според него Вучков и Атанасов имали основна роля в "балона, защото те го създали с лъжа.

Междувременно друг свидетел по делото - Станимир Дойчев - приложен администратор в МВР, разказа, че трима служители на ДАНС са идвали по заповед на министъра. Той бил извикан, за да им покаже няколко информационни системи. След като пристигнали в изчислителния център на МВР, им помогнал да си сложат компютри, защото вече имали направени пароли. Дойчев уточни, че паролите им били дадени от дирекция КИС в министерството. Той бил с агентите два-три дни.

Като свидетели днес се явиха и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев и заместничката му Ваня Стефанова. 

Сигнал за бомба прекъсна заседанието

Междувременно се наложи заседанието да бъде прекъснато, тъй като Съдебната палата беше евакуирана заради сигнал за бомба. Полицаи влязоха в залата и призоваха всички да напуснат.
От пресцентъра на СДВР съобщиха, че той е подаден малко след 12.00 часа на телефон 112. В момента на място се извършва проверка по процедура.

Вижте снимки от срещата на бившите шефове на МВР и ДАНС  >>