Китайският президент Си Дзинпин призова днес за организирането на голяма мирна конференция, на която да бъде намерено решение за конфликта в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Китайският лидер отправи този си призив на форум в Пекин, в който участват лидери на арабски страни и дипломати.

"Близкият изток е земя с големи перспективи за развитие, но войната все още бушува там. Войната не може да продължава вечно. Справедливостта на може да отсъства вечно", каза Си във връзка с войната в ивицата Газа, цитира го БТА.

Китайският президент отбеляза, че е необходимо "решение с две държави" на израелско-палестинския конфликт. Той отбеляза, че Китай твърдо поддържа създаването на независима палестинска държава и "приемането на Палестина като пълноправен член на ООН".

Във форума във формат "Китай-арабски страни" участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и тунизийският президент Каис Сайед.

Целта на форума е укрепването на дипломатическите и икономическите връзки между Близкия изток и Китай, отбелязва АФП.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Междувременно Израел установи контрол над Филаделфийския коридор и продължава да навлиза в южния град Рафах в Газа, където са разселени стотици хиляди хора, търсещи убежище от сраженията на други места. В резултат на увеличаващото се през последните дни насилие загинаха десетки палестинци.

Превземането на коридора може да усложни отношенията на Израел с Египет, който и преди е изразявал недоволство от напредването на Израел към границата му, включително когато Израел превзе граничния пункт "Рафах".