Роми от цялата страна и от село Гърмен се събират в София, за да обсъдят проблемите и да искат решаването им.

Ромите са притеснени от факта, че инициативни комитети, мотористи, рокери, футболни запалянковци и наркомани изземват функциите на прокуратурата, полицията, кмета и общината и се саморазправят с ромското население.

Участниците ще настояват за среща с президента, с председателя на Народното събрание и с премиера.

На срещите ще се обсъжда и изготвена стратегия за решаване на проблемите на ромите. Роми се оплакват, че се изземват функциите на държавата по случая в Гърмен.

В Националния пресклуб на БТА Петко Асенов - председател на Националния център за развитие на ромите призова главния прокурор да се самосезира, заради насаждане на етническа омраза. В основата й стояли политически партии.

В региона има много деца и стари хора, заяви още Асенов.

От Националния център за развитие на ромите предлагат да се създадат междуведомствени съвети по места, за да не се допуска напрежение в различни региони на страната.

Асенов пое ангажимент организацията да съдейства на държавата за справяне с незаконно настанили се роми. Асенов обяви още, че ромите също разполагат с отряди от командоси, които биха могли да се намесят, но нямало да се стигне до това.

От Националния център за развитие на ромите искат да се направи анализ на ромската общност и да се направи проверка как са изразходвани над 1 млрд. лева за интеграция на ромите. Една от организациите е усвоила 16 милиона евро за 3 години.

90% от постройкитие в ромските махали са незаконни. Това не е отсега, те са от 30-40 години тези къщи. Не може с едно решение на общината да се премахват къщите, някои от които са големи. Ние искаме бараките да се премахват, но за тези къщи не може така да се премахват. Ние искаме тези къщи, големите, които са от 20-30 години да се узаконяват. Това ни е молбата към институциите и да не се създава такова напрежение, каза Петко Асенов.

Във всички общини, в които има роми, ще се правят съвети по сигурността. Те ще обхващат дейности по узаконяването на къщите, социални дейности, за работа, за бизнес. Ромите имат намерение да създадат Организация на малцинствата за отбрана от насилие.

"Ако не се вземат мерки от главния прокурор да спре тези рокери, ние сме готови да създадем тези наши ромски командоси. Ние не искаме да воюваме с нищо и с никой. Ние искаме по тази наши квартали да има някакъв ред и там, ако има проблеми, ние заедно да ги решим", обясни идеята Пекто Асенов.